2019 m. vasario 25 d., pirmadienis

Bestseleris

Alessandro Gallenzi

Bestseleris

Kartais pasirenku knygą visiškai atsitiktinai. Taip ir aš šįkart internete perskaičiau aprašymą, jis mane sudomino ir taip nusprendžiau perskaityti.
Knygoje pasakojamos rašytojo Džimo ir leidėjo Čarlzo istorijos. Džimui beveik 40. Jis parašė daugiau nei 10 romanų, tačiau nei vienu iš jų leidėjai nesusidomi. O Džimas labai nori išgarsėti – parašyti bestselerį ir tapti turtingu kaip J.K.Rowling.

Jis metė darbą, aukodamas savo nepriklausomybę persikrausto pas vėžiu sergančią motiną ir kenčia amžinai iš jo besišaipantį nekenčiamą dėdę, laikinai gyvenenantį motinos namuose. Tačiau nei motinos liga, nei jai atliekamos operacijos netrukdo Džimui bandyti ir bandyti rašyti vėl ir vėl. Kartą apgaule įsigavęs į leidėjams surengtą pobūvį, jis prasitaria apie knygą, kurią neva turi – tikrus prostitutės dienoraščius. Keli leidėjai ja susidomi – vienas net pasiūlo 300 000 svarų avansą. Tačiau knyga turi būti pristatyta jam per savaitę. Bet juk tokios knygos nėra! Džimas, apimtas nevilties, paprašo dviejų pažįstamų seserų – Helenos ir Saros – pagalbos.

Čarlzas Randalas daug metų dirbo leidykloje „Tetragon Press“.  Jis atleidžiamas, nes jo leidžiamos knygos nebuvo skirtos masėms, todėl nenešė didelio pelno leidyklai. Čarlzas ir jo buvusi darbuotoja  įkuria savo leidyklą ir ruošiasi išleisti gana populiaraus, bet jau mirusio rašytojo Makenos dar niekad nepublikuotą ir kažkada paties autoriaus Čarlzui atiduotą romaną. Tačiau buvę Čarlzo darbdaviai taip pat nori gauti tą knygą, tad bando įrodyti, kad ji priklauso leidyklai, o ne Čarlzui. Vieną dieną rankraštis dingsta.

Iš esmės, knygos aprašymas gali pasirodyti įdomus, tačiau pati knyga man nepasirodė itin verta dėmesio. Iš tiesų, knyga pakankamai nuobodi ir kartais sunkokai skaitosi, nes yra dvi siužetinės linijos, kurios pakankamai skirtingos ir tuomet sunku suprasti esmę. Ryškios kulminacijos knyga taip neturi. Taip pat man užkliuvo kai kurie žodžiai, tokie kaip negras arba invalidas, bet gal čia labiau akmuo į vertėjų daržą, o ne į autoriaus.

Mane nustebino tai, kad pats autorius yra italas, tačiau jis puikiai perteikė britiško gyvenimo subtilybes.

Šią knygą rekomenduočiau žmonėms, kurie domisi leidyba arba patys ruošiasi rašyti knygą, nes kūrinyje puikiai atskleidžiama leidybos ir knygos rašymo virtuvė.


5 pelėdžiukai iš 10.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą