2019 m. birželio 30 d., sekmadienis

Černobylio malda

Svetlana Aleksijevič

Černobylio malda

Visai neseniai praūžė HBO serialo ,,Chernobyl" banga. Serialas tapo be galo populiarus ir filmų bazėje IMDB surinko net 9.7 balų įvertinimą, šis įvertinimas yra netgi didesnis nei serialo ,,Sostų karai". Taip pat nemažai serialo epizodų yra nufilmuota Lietuvoje ir vaidino lietuvių aktoriai. Taigi, aš taip pat susigundžiau pažiūrėti šį serialą. Pripažinsiu, jis tikrai vertas dėmesio. Tačiau net ir baigus jį žiūrėti, vistiek norėjosi dar daugiau sužinoti apie Černobylio istoriją. Todėl susiradau šią knygą.

„Černobylio malda“ – knyga ne tik apie pačią atominės elektrinės katastrofą, bet ir apie tai, ko mes net neįsivaizdavome, – kaip gyventi žemėje po jos. Avarijos likviduotojų, gaisrininkų, kariškių ir jų artimųjų, paprastų žmonių ir pareigūnų, o skaudžiausia – vaikų akimis atskleidžiamas visas sistemos suluošintų žmonių gyvenimo ir likimo tragizmas.

Autorė atliko be galo didelį darbą, surinkusi tiek žmonių atsiminimų apie Černobylio tragediją ir aš įsivaizduoju, kaip buvo skaudu ir nelengva išklausyti visų pasakojimų. O ką jau kalbėti apie visa tai išgyvenusius žmones, kaip jiems buvo sunku viską vėl atsiminti ir papasakoti.

Kūrinys yra tikrai sukrečiantis. Kai kuriuos žmonių atsiminimus buvo labai sunku ir net baisu skaityti. Bet taip pat ir traukė skaityti toliau ir sužinoti dar daugiau žmonių atsiminimų.

Norėčiau šiek palyginti serialą su knyga. Seriale yra daugiau vaizduojami įvykiai iš Sovietų Sąjungos valdžios pusės, o paprastų žmonių išgyvenimų parodyta labai mažai ir gana paviršutiniškai. Tuo tarpu knygoje, viskas atvirkščiai. Viskas sutelkta būtent į eilinių žmonių prisiminimus ir išgyvenimus. Visiškai nesumeluotus ir tikrus.

Kūrinys ir autorės darbas man paliko labai didelį įspūdį. Bet tai yra tokia knyga, kurią perskaitai vieną kartą ir vėliau jau nenorėtum jos skaityti vėl.

Rekomenduočiau šią knygą tiems, kurie pažiūrėjo serialą ir jis jiems patiko ir taip pat žmonėms, kurie tiesiog domisi Černobylio katastrofa.

9 pelėdžiukai iš 10.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą